Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Emlékmúzeumok, emlékházak képes leírás - Képzőművészet - magyar.tlap.hu
részletek »

Emlékmúzeumok, emlékházak - Képzőművészet - magyar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kepzomuveszet-magyar.tlap.hu » Emlékmúzeumok, emlékházak
Keresés
Találatok száma - 9 db
Ámos Imre - Anna Margit Múzeum

Ámos Imre - Anna Margit Múzeum

A volt Pavlovics-házban rendezték be állandó kiállítását e két sajátos hangvételű, modern művésznek. Ámos Imre képei, valamint Anna Margit 1930-as években készült temperamunkái láthatók. A XVIII. században épült barokk, ma már eklektikus, kis polgárházban kapott helyet a művészházaspár kiállítása.

Csók István Emlékmúzeum

Csók István Emlékmúzeum

Csók István festőművész alkotásaiból és a művész életéről ad képet a magyar és francia bútorokkal berendezett enteriőr a Csók család villa jellegű, a XIX. század végén épült házában. A kiállítás kiemelkedő látnivalója az 1912-ben festett, expresszív megfogalmazású Önarckép, amelyet a mester még az 1930-as években adományozott a székesfehérvári múzeumnak.

Czóbel Béla Múzeum

Czóbel Béla Múzeum

Czóbel Béla (1883-1976) az első magyar festőművész volt, aki még életében - 92 éves korában - önálló múzeumot kapott a szentendrei várdombon, egy múlt századi, földszintes épületben. Eredetileg katolikus fiúiskola volt az L alaprajzú épület. Múzeummá alakításakor a külső homlokzatot változatlanul hagyták és hat egymásba nyíló belső teret alakítottak ki íves átjárók alkalmazásával. Az 1975 nyarán megnyílt múzeumot a művész születésének 100. évfordulóján új szárnnyal bővítették.

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

Somogytúr egy jellegzetes somogyi falu, nem messze a Balatontól, hegyes, völgyes, ligetekkel tarkított környékkel. Itt élt és alkotott évtizedeken át a XX. század magyar festészetének jelentős és kitüntetett alakja: Kunffy Lajos.

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Debrecen belvárosában, a Péterfia utca elején, a művész egykori szülőházának helyétől nem messze, egy ahhoz hasonló tornácos épületben található. Az építmény legkorábbi része a 18. század közepén létesült, zárdaboltozatos szobákkal és árkádsorral.

Munkácsy Mihály Emlékház

Munkácsy Mihály Emlékház

1994-ben - Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulóján nyílt meg - a világon egyedül itt, Békéscsabán a nagy magyar festő emlékháza, abban a gyönyörű 8 szobás kúriában, amelyet rokonai építtettek az 1840-es években. Az árva Lieb gyerekek közül Mihály húga, Gizella nevelkedett e házban, Steineréknél. Miska pedig sokat vendégeskedett náluk nevelőapjával, Reök Istvánnal. Gyermekévei utolsó boldog pillanatait töltötte e falak között.

Reich Károly emlékház

Reich Károly emlékház

Állandó kiállítás: Reich Károly grafikusművész illusztrációi, könyvrajzai, grafikái, plakátjai, kisplasztikái. További információk: Reich Károly grafikusművész Emlékháza 8636 - Balatonszemes Zrínyi utca 17. Nyitva tartás: K-V 10-12, 14-18

Rippl-Rónai Emlékmúzeum

Rippl-Rónai Emlékmúzeum

A Róma Villában lakott Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja. A szobák a művész saját bútoraival és nyolcvan képével kerültek berendezésre, hűen tükrözve az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A művészi kifejezés érdekében merész formai, stílusbeli újításokra vállalkozott.

Zichy Mihály Emlékmúzeum

Zichy Mihály Emlékmúzeum

Zichy Mihály a XIX. századi magyar festészet és grafika egyik legkiemelkedőbb alakja. Művészetének mesteri színvonala, bravúros rajzi és akvarell-technikája miatt több, mint száz éve a közfigyelem csodálata veszi körül.

Tuti menü