Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Huszadik századi festők képes leírás - Képzőművészet - magyar.tlap.hu
részletek »

Huszadik századi festők - Képzőművészet - magyar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kepzomuveszet-magyar.tlap.hu » Huszadik századi festők
Keresés
Találatok száma - 9 db
Aba Novák Vilmos

Aba Novák Vilmos

Festő és grafikus. 1912-ben iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára. Ösztöndíjasként Szolnokon Fényes Adolf mellett dolgozott, katonai szolgálata után Olgyai Viktornál grafikát tanult. 1922-ben rendezte első grafikai kiállítását az Ernst Múzeumban. Az expresszionizmus és az olasz novecento formanyelvét magába olvasztó, harsány színezésű piktúrájának kedvelt témája volt a vásár, a cirkusz világa.

Barcsay Jenő

Barcsay Jenő

Festő, grafikus. Egy túlnyomóan román nemzetiségű erélyi faluban született, eredetileg zenésznek készült. Közben akvarelleket készített és már meglévő gipszmunkákat másolt. Egy jómódú erdélyi úr vállalkozott arra, hogy fedezze tanulmányait a budapesti főiskolán. Így került Barcsay 1919-ben Magyarországra. A főiskolán Vaszary, majd Rudnai növendéke volt.

Bernáth Aurél

Bernáth Aurél

A Moholy-Nagy Lászlóval egyidős művész már 1915-ben Nagybányán tanult. Az elmaradott hazai félfeudális viszonyokat primitivizáló, kuboexpresszív egyéni formanyelvvel közvetítette itthon készült és Bécsben 1921-ben befejezett Graphik-sorozatával.

Csontváry Kosztka Tivadar

Csontváry Kosztka Tivadar

Csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. 1894-ben fél évig Münchenben Hollósy Simon növendéke, majd 1895-től Karlsruhében, Düsseldorfban és Párizsban képezte tovább magát, de lényegében autodidakta volt. Az 1890-es évek végén Dalmáciában, Olasz- és Németországban járt.

Czóbel Béla

Czóbel Béla

Czóbel Bélának nem kellett a haláláig várnia arra, hogy 'halhatatlan' legyen: már életében elismerték nagyságát. Életművét bemutató állandó kiállítása az egykori iskolaépületben 1975-ben nyílt meg a városra hagyományozott alkotásokat bemutatva.

Derkovits Gyula

Derkovits Gyula

Eredeti foglalkozása asztalos, 1918-ban kerül Kernstok Károlyhoz, itt részesül először szervezett művészi képzésben. 1923 nyaráig terjedő periódus elsősorban a művészi eszközök elsajátításának időszaka. Kezdetben csak ceruza- és tusrajzokat készített, később ismerte meg az akvarelltechnikát, majd a húszas évek elejétől próbálkozott olajfestményekkel.

Gulácsy Lajos

Gulácsy Lajos

Már 17 éves korában a nyilvánosság elé lépett A szegénység laka c. képével. 1900-1901 között a Mintarajziskolában tanult. 1902-ben Rómába, majd Firenzébe utazott, 1906-ban Párizsban járt. Művészetére nagy hatással voltak az itáliai kisvárosok és művészek (pl. Giottó, Botticelli, Mascagno).

Szász Endre

Szász Endre

Édesapja Szász Béla orvos volt, édesanyja Susenka Erzsébet. Édesanyja családjától örökölhette az iparos-kézműves szellemet, tehetséget. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt. Tizenöt évesen volt első kiállítása.

Vaszary János

Vaszary János

Művészeti tanulmányait a budapesti Mintarajziskolában kezdte, majd a párizsi Julian Akadémián folytatta. Az első világháború ideje alatt haditudósítóként dologozott, több kiemelkedő képe született ebben az időben (Katonák hóban, Vonuló foglyok), amelyeken a fronton harcoló katonák életét örökítette meg.

Tuti menü