Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Huszadik századi fotóművészek képes leírás - Képzőművészet - magyar.tlap.hu
részletek »

Huszadik századi fotóművészek - Képzőművészet - magyar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kepzomuveszet-magyar.tlap.hu » Huszadik századi fotóművészek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Brassai

Brassai

Halász Gyula néven 1899. szeptember 9-én született Brassóban, magyar apától és örmény anyától. Élete első pillanatától úgy érezte, különleges feladatra van kijelölve. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten kezdte, majd Berlinben szerzett oklevelet. 1924-ben utazott Párizsba szerencsét próbálni, és bár soha többé nem tért haza, szülővárosa iránti tiszteletből felvette a Brassai nevet.

Moholy-Nagy László

Moholy-Nagy László

Festő és fotográfus. 1920-tól 1923-ig Berlinben absztrakt képeket festett. 1923-tól 1928-ig a weimari Bauhaus tanára, W. Gropius munkatársa volt. A modern építészet, film- és fényképezés elméletével is foglalkozott. 1937-ben az 'Új Bauhaus' iskolát alapított Chicagoban. 1983 februárjában Szegeden megrendezett csoportos tárlaton két linóleummetszetét állították ki.

Munkácsi Márton

Munkácsi Márton

116 évvel ezelőtt - 1896. május 18-án - született Munkácsi Márton, az egyik legismertebb magyar fotóművész, aki még Magyarországon fogalmazta meg máig érvényes teóriáját a fotóriportról: meglátni a perc ezredrésze alatt azt, ami mellett a közömbös emberek vakon haladnak el - ez a fotóriportázs elmélete. S amit ez alatt az ezredrész alatt meglátunk: lefotografálni a perc következő ezredrésze alatt - ez a fotóriportázs gyakorlati oldala.

Robert Capa

Robert Capa

Bár kevesen tudják, Robert Capa, a világhírű haditudósító Magyarországon látta meg a napvilágot. Kontinenseken átívelő kalandos életéről úgy gondolom érdemes pár szót ejteni. 'Mi a különbség a haditudósító és miden más egyenruhás között? A haditudósítónak több pia, több csaj, több fizetés és nagyobb szabadság jut, mint a katonáknak...' - írta önmagáról Robert Capa.

Tuti menü