Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Képzőművészet - magyar linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Képzőművészet - magyar képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: kepzomuveszet-magyar.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Aba Novák Vilmos

Aba Novák Vilmos

Festő és grafikus. 1912-ben iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára. Ösztöndíjasként Szolnokon Fényes Adolf mellett dolgozott, katonai szolgálata után Olgyai Viktornál grafikát tanult. 1922-ben rendezte első grafikai kiállítását az Ernst Múzeumban. Az expresszionizmus és az olasz novecento formanyelvét magába olvasztó, harsány színezésű piktúrájának kedvelt témája volt a vásár, a cirkusz világa.

Ágnes & Kristóf Galéria

Ágnes & Kristóf Galéria

Látogasson el honlapunkra, ahol megtekintheti a Kristóf festőművész házaspár olajfestmény kínálatát. A honlapon igény szerint rendelhetőek is az olajfestmények. Virágcsendéletet szeretne? Az igazi kedvencek közé tartozik a napraforgó, az orgona és a pipacs. A honlapon romantikus balatoni tájakat, erdőrészleteket is talál. Színes, üde virágcsendéletek varázsolhatnak kellemes hangulatot otthonába. Válasszon Ön is magyar, vidéki tájakat megörökítő olajfestmények közül! Gazdag, kellemes színvilág otthonába! Csodálja meg a balatoni tájakat, a romos pincéket, a múló idő romantikus szépségeit, a magyar falvak házait, régi utcáit.

Amerigo Tot

Amerigo Tot

Száz éve, 1909. szeptember 27-én született Amerigo Tot (Tóth Imre) magyar születésű olasz szobrászművész; a kerek évfordulón rendezett Amerigo Tot- emlékév keretében a Ludwig Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és civil szervezetek bevonásával Budapesten és vidéken számos kiállításra és előadása került, kerül sor.

Ámos Imre - Anna Margit Múzeum

Ámos Imre - Anna Margit Múzeum

A volt Pavlovics-házban rendezték be állandó kiállítását e két sajátos hangvételű, modern művésznek. Ámos Imre képei, valamint Anna Margit 1930-as években készült temperamunkái láthatók. A XVIII. században épült barokk, ma már eklektikus, kis polgárházban kapott helyet a művészházaspár kiállítása.

Barcsay Jenő

Barcsay Jenő

Festő, grafikus. Egy túlnyomóan román nemzetiségű erélyi faluban született, eredetileg zenésznek készült. Közben akvarelleket készített és már meglévő gipszmunkákat másolt. Egy jómódú erdélyi úr vállalkozott arra, hogy fedezze tanulmányait a budapesti főiskolán. Így került Barcsay 1919-ben Magyarországra. A főiskolán Vaszary, majd Rudnai növendéke volt.

Benczúr Gyula

Benczúr Gyula

A 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja. Pályájának korai szakaszát a biedermeier stílusú arcképek (Gizella), a romantikus életképek (Balatoni halásztragédia), illetve a Karl von Piloty festészetének hatását magukon viselő történelmi tárgyú képek jellemzik (II. Rákóczi Ferenc elfogatása).

Bernáth Aurél

Bernáth Aurél

A Moholy-Nagy Lászlóval egyidős művész már 1915-ben Nagybányán tanult. Az elmaradott hazai félfeudális viszonyokat primitivizáló, kuboexpresszív egyéni formanyelvvel közvetítette itthon készült és Bécsben 1921-ben befejezett Graphik-sorozatával.

Brassai

Brassai

Halász Gyula néven 1899. szeptember 9-én született Brassóban, magyar apától és örmény anyától. Élete első pillanatától úgy érezte, különleges feladatra van kijelölve. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten kezdte, majd Berlinben szerzett oklevelet. 1924-ben utazott Párizsba szerencsét próbálni, és bár soha többé nem tért haza, szülővárosa iránti tiszteletből felvette a Brassai nevet.

Búza Barna

Búza Barna

Vésztőn született, 1910. december 30-án. 1922-ben Sarkadra költöztek, ahol édesapjától, aki a nagybányai festőiskola tagja volt, rajzolni tanult. 1928-ban felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol előbb Sidló Ferenc, majd Szentgyörgyi István szobrászművész-tanárok irányították.

Hirdetés
Csók István Emlékmúzeum

Csók István Emlékmúzeum

Csók István festőművész alkotásaiból és a művész életéről ad képet a magyar és francia bútorokkal berendezett enteriőr a Csók család villa jellegű, a XIX. század végén épült házában. A kiállítás kiemelkedő látnivalója az 1912-ben festett, expresszív megfogalmazású Önarckép, amelyet a mester még az 1930-as években adományozott a székesfehérvári múzeumnak.

Csontváry Kosztka Tivadar

Csontváry Kosztka Tivadar

Csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. 1894-ben fél évig Münchenben Hollósy Simon növendéke, majd 1895-től Karlsruhében, Düsseldorfban és Párizsban képezte tovább magát, de lényegében autodidakta volt. Az 1890-es évek végén Dalmáciában, Olasz- és Németországban járt.

Cyránski Mária

Cyránski Mária

Tanulmányai: Budapest, Képző- és Iparművészeti Gimnázium 1955-59, tanára: Somogyi József. Budapest, Képzőművészeti Főiskola 1959-64, mesterei: Szabó Iván, Pátzay Pál. Díj: Derkovits-ösztöndíj, 1974-77. 1965 óta Dunaújvároson él és dolgozik, 1986-tól Dunaföldváron van műterme. Egyik alapítója a Dunaújvárosi képzőművészeti tárlatoknak.

Czeglédi Gizella

Czeglédi Gizella

Hajdúhadházon született, tanítói diplomát szerzett, a képzőművészetek sokféle ágát kipróbálta, míg végül a festészetnél kötött ki. Elnöke a Pilisi Alkotó Kaptár Egyesületnek, A festészet mellett verseket ír, több kötete jelent meg.

Czóbel Béla

Czóbel Béla

Czóbel Bélának nem kellett a haláláig várnia arra, hogy 'halhatatlan' legyen: már életében elismerték nagyságát. Életművét bemutató állandó kiállítása az egykori iskolaépületben 1975-ben nyílt meg a városra hagyományozott alkotásokat bemutatva.

Czóbel Béla Múzeum

Czóbel Béla Múzeum

Czóbel Béla (1883-1976) az első magyar festőművész volt, aki még életében - 92 éves korában - önálló múzeumot kapott a szentendrei várdombon, egy múlt századi, földszintes épületben. Eredetileg katolikus fiúiskola volt az L alaprajzú épület. Múzeummá alakításakor a külső homlokzatot változatlanul hagyták és hat egymásba nyíló belső teret alakítottak ki íves átjárók alkalmazásával. Az 1975 nyarán megnyílt múzeumot a művész születésének 100. évfordulóján új szárnnyal bővítették.

Derkovits Gyula

Derkovits Gyula

Eredeti foglalkozása asztalos, 1918-ban kerül Kernstok Károlyhoz, itt részesül először szervezett művészi képzésben. 1923 nyaráig terjedő periódus elsősorban a művészi eszközök elsajátításának időszaka. Kezdetben csak ceruza- és tusrajzokat készített, később ismerte meg az akvarelltechnikát, majd a húszas évek elejétől próbálkozott olajfestményekkel.

Dovin Galéria

Dovin Galéria

A Dovin 1988-ban alakult azzal a szándékkal, hogy a hazai nívós kortárs műkereskedelem egyik megteremtője legyen. Az első néhány év alatt kialakított művészköréhez kizárólag ma élő kortárs szobrászok és festőművészek tartoznak.

Tuti menü