Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Régi magyar képzőművészek képes leírás - Képzőművészet - magyar.tlap.hu
részletek »

Régi magyar képzőművészek - Képzőművészet - magyar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kepzomuveszet-magyar.tlap.hu » Régi magyar képzőművészek
Keresés
Találatok száma - 5 db
Benczúr Gyula

Benczúr Gyula

A 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja. Pályájának korai szakaszát a biedermeier stílusú arcképek (Gizella), a romantikus életképek (Balatoni halásztragédia), illetve a Karl von Piloty festészetének hatását magukon viselő történelmi tárgyú képek jellemzik (II. Rákóczi Ferenc elfogatása).

Lotz Károly

Lotz Károly

Német apa és magyar anya fiaként nyolcadik gyermekként született. A szabadságharc eseményeit (1848) rögzíti helyszín, esemény tekintetében pontos akvarelleken. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait.

Székely Bertalan

Székely Bertalan

Divatok és jelszavas próbálkozások, minden szellemi élet e futóhomokja, melyet az emberi törtetés alantjáró szélrohamai vernek fel, az évtizedek során sokszor próbálták elborítani. Természete a futóhomoknak, hogy csak a kiemelkedésben akad meg és akörül halmozódik, a laposságon szerteszóródik. Innen van, hogy nagy harcok, jelentős félreértések mindig csak igazi nagyságok körül gyülemlenek.

Szinyei-Merse Pál

Szinyei-Merse Pál

Február 2-án volt tíz éve annak, hogy Szinyei Merse Pál meghalt. Ez az évforduló ismét eszünkbe juttatta, hogy még mindig mennyivel vagyunk adósai a nagy mester emlékezetének. Még mindig hiányzik az olyan Szinyei-könyv, mely a művészettörténet összes eszközeivel és az írásművészet hiánytalan készségével adna képet arról, hogy ki volt Szinyei.

Zichy Mihály

Zichy Mihály

Jogi tanulmányai mellett 1842-től a Marastoni Jakab Pesten működő magániskolájának növendéke volt. 1843-ban jogi tanulmányai folytatása végett Bécsbe utazott, de ott a festészet mellett döntve beiratkozott a Képzőművészeti Akadémián Ferdinand Georg Waldmüller osztályába.

Tuti menü